G7 Ülkelerinden Önemli Kripto Para Hamlesi!
G7 zirvesi öncesi kripto para düzenlemeleri dikkat çekiyor
Raporlara göre, büyük sanayileşmiş demokrasilerden oluşan bir grup olan G7 yaklaşan 49. G7 zirvesinde kripto para birimi endüstrisinde daha katı düzenlemeler için baskı yapmayı planlıyor. Zirvenin Mayıs 2023’te yapılması planlanıyor ve Japonya’nın Hiroşima kentinde yapılacak. Kyodo News’in 26 Mart’ta bildirdiğine göre, plan hakkında bilgisi olan kimliği belirsiz yetkililer bazı bilgiler verdi. Anonim kaynaklara göre planın amacı şeffaflığı ve tüketici korumasını artırmak.
Bu hareket, kripto varlıklarının küresel finansal sistem için oluşturduğu potansiyel risklerle ilgili endişelerin ardından geldi. Kasım ayında büyük bir kripto para borsası olan FTX’in çöküşü, endüstrinin kötü yönetime konu olduğunu ortaya çıkardı ve finansal piyasalarda şok dalgaları yarattı. G7, sanal varlıklar için küresel standartların formüle edilmesinde başı çekmeyi umuyor. Halihazırda kripto para düzenlemelerine sahip olan Japonya ve İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği gibi diğer üyeler, toplu çabalarını bir liderler beyannamesinde ifade etmeye çalışıyor.
Tartışmalar hız kazanacak
Yetkililer, G7’nin, Japonya Başbakanı Fumio Kişida’nın Hiroşima’da bu yılki zirveye ev sahipliği yapmasından sadece birkaç gün önce, Mayıs ortasında maliye bakanları ve merkez bankacılarının bir toplantısına yönelik ilgili tartışmaların hızını artıracağını söylüyor. Kripto varlıkların yasal statüsü ve bunlarla ilgili kurallar ülkeden ülkeye değişirken, G7 küresel standartlar oluşturmaya çalışıyor.
Merkezi İsviçre’de bulunan Finansal İstikrar Kurulu (FSB), geçen yıl Ekim ayında, kripto varlıkların ticari banka faaliyetleri için de düzenlemelere tabi olması gerektiğini belirten bir düzenleyici çerçeve oluşturmak için tavsiyeler yayınladı. FSB, çerçevenin son sürümünü bu yılın Temmuz ayında duyurmayı planlıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), her ülkenin kripto paranın yayılmasını takiben kapsamlı ve koordineli kuralların geliştirilmesinde göz önünde bulundurması gereken temel unsurları da özetledi.
Diğer yönergelerin yanı sıra, IMF direktörleri genel olarak kripto varlıklarına resmi para birimi veya yasal ihale statüsü verilmemesi gerektiği konusunda anlaştılar. Kripto varlıklarıyla ilgili konuların, Nisan ayı ortasında Washington’da G20 Zirvesi’nde de konuşulacağı düşünülmekte. Büyük ekonomilerinden maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının katılacağı ve Nisan ayı ortasında yapacağı toplantının gündeminde de kripto para birimlerinin olması muhtemel.
• 27.03.2023
• 11:54